Projekty
Ecor Product Sp. z o. o. uzyskała dofinansowanie z Unii Europejskiej na realizację projektu pn. „Wdrożenie prac badawczo-rozwojowych dotyczących opracowania opakowań hamujących rozwój drobnoustrojów i przedłużających trwałość produktów żywnościowych w firmie ECOR Product sp. z o.o.”.
Celem projektu jest wprowadzenie na rynek opakowania zawierającego powłokę hamującą rozwój niepożądanych drobnoustrojów i przedłużającą termin przydatności do spożycia żywności nabiałowej, w szczególności twarogów. Opakowanie jest wynikiem prac badawczo-rozwojowych przeprowadzonych przez Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. Głównymi odbiorcami produktu będą firmy z branży mleczarskiej.
W ramach projektu zostaną zostaną zakupione środki trwałe tj. maszyna drukująca i maszyna tnąca oraz instalacja fotowoltaiczna. W celu instalacji w/w maszyn zostaną przeprowadzone prace adaptacyjne w hali produkcyjnej.
Rezultatem realizacji projektu będzie opakowanie jednowarstwowe przedłużające trwałość przechowywanej w nim żywności nabiałowej o 70% (w stosunku do innych opakowań jednowarstwowych dostępnych na rynku).
Wartość projektu: 8 332 020,00 zł
Wysokość wkładu z Funduszy Europejskich: 2 032 200,00 zł